שאלות ותשובות
תשואה היא הסכום בו יגדל החיסכון הפנסיוני שנצבר בקופה/בקרן בה בחרת לחסוך את כספך לפנסיה, התשואה שתקבל היא תוצאה של ניהול ההשקעות של החברה, חברה שלא יודעת לנהל נכון תניב תשואה נמוכה משמעותית מחברה שמנהלת נכון, בהחלטה היכן לחסוך בהחלט צריך לקחת זאת בחשבון ולבדוק את הביצועים והתשואות 3, 5 ו-10 שנים אחורה שעשתה הקופה/הקרן בכל אחד ממסלולי ההשקעה שהיא מציעה.
לפני גיל הפרישה ניתן למשוך כספים הוניים בלבד (תגמולים שהופקדו עד שנת 2000 בפוליסה קצבתית או עד שנת 2008 בפוליסה הונית וכספי פיצויים), הפדיון כפוף לתקנות מס הכנסה.
משיכת כספים קצבתיים לפני גיל הפרישה חייבת במס 35% או במס השולי, לפי הגבוה מביניהם.
הקצבה היא תוצאה של חלוקת הכספים שנצברו בקרן/בקופה, במקדם ההמרה לקצבה המחושב נכון לגיל הפרישה.
מקדם המרה הוא מספר שמחושב בהתבסס על לוחות התמותה ותוחלת החיים של המבוטח, בעזרתו מתרגמים את הכספים שנצברו בחיסכון הפנסיוני לקצבה החודשית שתתקבל ביציאה לפרישה ועד לשארית החיים. ככל שמקדם ההמרה נמוך יותר, הקצבה שתתקבל תהיה גבוה יותר.
דמי הניהול המקסימליים שקרן הפנסיה רשאית לגבות הם עד 6% מההפקדות ועד 0.5% מהצבירה.
בביטוח מנהלים (ובקופות גמל), דמי הניהול המקסימליים שניתן לגבות הם עד 1.05% מהצבירה ועד 4% מההפקדות.
ניתן לבחור להגדיל את אחוז ההפרשה מהשכר לביטוח פנסיוני עד ל-7%, ההגדלה אינה מחייבת את הסכמת המעסיק, אך בהחלט יש לעדכן אותו בהחלטה על מנת שיישם אותה בתלוש השכר. חשוב להבין כי בהתאם לכך יגדל החיסכון הפנסיוני שלך אך שכר הנטו החודשי יקטן באותו הסכום.
כיום אין חוק שמחייב עצמאים לחסוך באפיק פנסיוני, אך עצמאי שכן החליט לעשות זאת זוכה בהטבות מס גבוהות על ההפקדות. לכן, חיסכון בביטוח פנסיוני בהחלט משתלם לעצמאים.