אייקון יצירת קשר צור
קשר

 

call-icon

לשירותך תמיד!

אנכנו מזמינים אתכם להשאיר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליכם בזמן הקרוב





מאמרים מקצועיים

טפו, טפו, טפו, ברבור שחור…

למרות שאנחנו חושבים שאין כבר מה לחדש, כל יום מתגלים ומתועדים זנים ומינים חדשים של צמחים ובעלי חיים. בעולם המערבי לא ידעו על קיומם של ברבורים שחורים עד אשר נתגלו לראשונה בשנת 1790. עד אותו הזמן סברו כי ברבורים מגיעים רק בקוד צבע אחד, לבן. תגלית הברבור השחור התפתחה לתאוריה בה אף אחד לא מעוניין להיתקל בברבור השחור. 

נאסים טאלב אשר פיתח "תאוריית הברבור השחור" הגדיר אותה כאירוע נדיר, בעל השפעה גדולה, שלכאורה לא היה ניתן לניבוי במועד התרחשותו. בהקשר של עולם ההשקעות אף מנהל השקעות לא רוצה לראות ברבור שחור מתרחש בתיק ההשקעות שלו כפי שאף סקיפר לא רוצה לשמוע שריקות על סיפון ספינתו, פן תטבע בעולם ההשקעות. החשש הוא שאירוע לא מתוכנן קרה בתוך תיק ההשקעות והניב הפסד גדול מאוד.

בשיטת השקעות פשוטה, מנהל ההשקעות אשר יושב על הפורטפוליו מבצע ניתוח יסודי ומקצועי בצורה שוטפת על הפורטפוליו שלו ומנסה להעריך ולחזות כמיטב יכולתו מי הם ניירות הערך המומלצים לעתיד בהתאם לאסטרטגיית ההשקעות שלו. יחד עם העבודה המקצועית ישנם גם אינסטינקטים אשר עוזרים למנהל ההשקעות לפעול קצת שונה מהמתוכנן במטרה לשפר את הרווחים או לצמצם את ההפסדים. לשיטת העבודה הזו ישנם יתרונות וחסרונות אשר רבים מאמינים כי תהליך עבודה לוגי, מוסדר ומתוכנן מראש יכול לשפר ולהביא לתוצאות מיטיבות.

בשיטת השקעות מעט חדשנית ומורכבת יותר נעזרים בכוח המחשוב העצמתי הקיים היום לביצוע אנליזות וקבלת החלטות רבות במהירות שיא ובצורה יעילה הרבה יותר ממנהלי ההשקעות האנושיים. על פי ההערכות, מעל ל- 70% ממחזור ההשקעות בעולם מונע באמצעות מסחר לוגריתמי. לרוב יהיה מדובר בצוות של מהנדסים, מתמטיקאים סטטיסטיקאים ומומחי פיננסים, אשר הרכיבו סט מסוים של נוסחאות והוראות ביצוע לתוכנת מחשב אשר תבצע את פרי תכנונם. תוכנת מחשב זו, לא מתעייפת, לא נהיית רעבה, לא מקבלת החלטות לא רציונליות, לא מתאהבת במניות, אלא עושה את מה שמוטל עליה, ברציפות וללא הפסקה.

בהוראת מסחר לוגריתמי פשוט ניתן למשל לראות בקשה לרכישת מניות מובילות רק כשמדד הבסיס שלהם עולה גם כן ולמכור אותם מיד כאשר מדד הבסיס מתחיל לרדת או כשהרווח מצטמצם לפחות מ- 1%.

בהוראה מורכבת נוכל לראות בקשה למכור מניות מהתיק רק אם הפסידו אתמול ושלשום ברציפות. מהכסף שהתפנה נרכוש מניות דואליות אשר נפתחות בפער חיובי בבורסה שלנו מלבד בימי חמישי. אם במסחר הזר המניה מפסידה לפני פתיחת המסחר אצלנו, ההוראה הבאה תהיה לבצע שורט על אותו הנייר בהיקף של 140% מגובה ההשקעה. ברגע שהשורט סוגר משלים את הפער על ההפסד לסגור את הפוזיציה.

כמובן שהמרחק בין הדוגמאות לבין המציאות גדולים מאוד, אך בדוגמאות אלו יש את כל המאפיינים שהזכרנו בנוסחאות למעלה, כגון: חוסר עייפות, אין הפסקות, תמיד צלולות ולא מבקשת העלאות בשכר. יש שיגידו - העובד המושלם.

שילוב של תוכנה וכסף תמיד יכולים לגרום לעושר רב והשאלה היא באיזה צד? מכיוון שכל עסקה בבורסה מבוצעת באמצעות "לחיצת יד וירטואלית", לכל שקל שעובר יש שני צדדים כאשר תלוי איך מסתכלים עליהם, הצד המוכר והצד הקונה, הצד המרוויח והצד המפסיד, הצד שנפטר מסחורה והצד שאוסף סחורה. מכיוון שיש רק 2 צדדים לכל עסקה, "לחיצת יד", בהגדרה מדובר במשחק "סכום אפס". רווח של אדם אחד יהיה בהגדרה על חשבון הצד השני, המפסיד.

משחק סכום אפס:

משחק שבו סכום הרווח וההפסד של כל השחקנים הוא אפס. משמע, הרווח של שחקן אחד מאוזן מול הפסד של שחקן אחר, מכאן יש ניגוד אינטרסים מלא בין כל השחקנים למשחק

לכן, כאשר אדם או צוות כתבו תוכנה אשר מטרתה לבצע סט פעולות בבורסה, על מנת להשיא לעצמם או לקרן רווחים, אלו יהיו על חשבון משקיע עלום שם ברחבי האינטרנט וכך הדבר גם במצב ההפוך. במידה ויקרה אירוע נדיר, שלא תוכנן מראש ולא ידעו לצפות אותו, עלולה התוכנה לגרום דווקא להפסד הולך ומעמיק עד למחיקת התיק לחלוטין. מכיוון שמדובר בתוכנת מחשב יעילה ומיומנת, רק שהפעם היא פועלת בכיוון הלא נכון, יכול להיות שכל התהליך יתחיל ויגמר תוך דקות בודדות בזמן שמנהל ההשקעות הכין לעצמו כוס קפה במטבחון הצוות.

נסו למשל להרכיב סט כללים שמטרתו להביא אתכם בבטחה ובפרק זמן סביר מהבית לעבודה בכל בוקר, כאשר עליכם לנסות ולחזות את כל התרחישים האפשריים. דיי בטוח שלאחר כמה ניסיונות סט הכללים הפשוט נערם לרשימה גדולה ומורכבת ביותר. רק כדי להמחיש את הקושי בלתכנן את כל הסיטואציות האפשריות בסוף המאמר יש דוגמא לכשל שקשה מאוד לנבא אותו מראש ויביא לכשל מיידי בניסיון לתכנן את ההגעה לעבודה.

באוגוסט 2012, פורסם מאמר המתאר את ה"תקלה" בתוכנת המסחר של חברת Knight Capital, תקלה שיזמה הפסד בגובה 440,000,000 $ (ארבע מאות וארבעים מיליון דולר). מדובר בחברה שהייתה ממובילות האלגוטריידינג ושפעלה בהצלחה שנים רבות עד להופעת התקלה. הייתי אומר שמדובר ב- understatement רציני מאוד לקרוא להפסד של  440,000,000 $ "a program glitch". במקרה הספציפי היה מדובר בעדכון של תוכנת המסחר של החברה אשר הותקן בצורה ראויה רק בחלק ממחשבי המסחר של החברה. ביום המסחר הראשון של התוכנה החדשה עברו 20 דקות עד שהבינו שיש בעיה עם העדכון וביטלו את העדכון כאשר שכחו לטפל במגבלת כמות הוראות המסחר בתוכנה הקודמת. בעיה זו גרמה ליצירת מיליוני פעולות מסחר אשר צברו לחברה כמות מניות אדירה שחלקם הוחזקו במחיר גבוה ממחיר השוק כתוצאה מהרכישות המאסיביות. ההפסד האמיתי נוצר כשהחברה נאלצה למכור את המניות במחירי השוק, מחירי הפסד מבחינת החברה.

אחד מהברבורים השחורים ביותר ששוק ההון העולמי חווה היה במאי 2010. מדובר ב"קריסת בזק" ללא משקיעים שגרמה להפסד של כטריליון דולר במהלך של כמה דקות בודדות בשעה 14:41 ביום מסחר רגיל ב- 6 מאי, 2010. ל- sec, הרשות לניירות ערך האמריקאית, לקחו 5 חודשי חקירה מאומצת לגלות כי ההפסד נגרם כתוצאה ממערכות אלגוטריידינג אשר הגיבו בצורה לא אופטימלית להוראת מסחר של סוחר אשר הקיש את האות B (המסמלת טריליון) במקום M (המסמלת מיליון). הלוגיקה המובנית של המערכות גרמה להם ליצר הוראות אשר גרמו לפיחות במחיר המניות במיליוני עסקאות וההוראות התרבו כמו אש בשדה קוצים בין מערכות האלגו אשר פעלו באותו יום. בתוך דקות בודדות נגרם הנזק הגדול ביותר, אי פעם.

כשבונים אסטרטגיית השקעה מומלץ לשים דגש רב לברבורים שחורים ובאמצעותם לדאוג שנצליח להשיג את המטרה העיקרית שלנו.

בהמשך למשימה, דוגמה לכשל בתכנון היא לנסות ולתכנן מסלול לאדם הסובל מקלקול קיבה חריף וצריך להתפנות בשירותים כל כמה דקות. לא חשבתם על זה נכון?

מאמרים נוספים לקריאת המשך